Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Papírmasé

 

Így készül a papírmasé

 

A papírmasé tárgyak készítésének többféle módja van. Készülhet rétegezéssel, papírpéppel, és a legegyszerűbb (és legdrágább) a kézműves boltokban kapható papírmasé porból készült massza használata.

Csiriz (ragasztó) recept

2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt.

Az elkészítés a következő: 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdek melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverem egyenként a három kanálka lisztet, és a kb. 60 fokra felmelegedett vízhez öntöm. Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, és opálossá nem válik. Kész is. Ezután lefedem, és hagyom langyosra hűlni. Időnként megkeverem, ellenőrzöm a sűrűségét.

 

A rétegezéses technika titka az alaposság.

1. lépés:

Kiválasztani a megfelelő sablont. Ez lehet egy üveg vagy műanyag tál, pohár, gipszöntő forma (maszkoknál), lényeg hogy a kész alkotás könnyen levehető legyen az alapról.

2.lépés:

Kellő mennyiségű fekete-fehér, illetve színes újságpapír felaprítása tépéssel (kb. 4x5cm-es darabokra lesz szükség). Egy kicsi gyakorlással felismerhető, hogy a papírnak is van száliránya, úgy mint a szöveteknek. Ennek megkeresése jelentősen megkönnyíti a darabolást, ugyanis szinte egyenletes csíkokat téphetünk a száliránnyal párhuzamosan, amiket azután igen könnyű tovább kicsinyíteni. Ellenkező esetben girbe-gurba  csíkokat kapunk. Természetesen ollóval is fel lehet vágni a papírt, de ilyenkor a kész alkotás több csiszolást igényel  a végén.

3. lépés:

csiriz főzése

4. lépés:

A sablont valamilyen zsíros krémmel alaposan be kell kenni. (babakrém, vazelin)
Erre azért van szükség, hogy a sablont  könnyebben szabadíthassuk ki  a száraz papírmasé szorításából.

5. lépés:

Kezdődhet a munka: az első réteget (fekete-fehér újságpapír) úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízbe mártunk, és ha kicsit átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. (A zsíros krém biztosítja, hogy jól oda fog ragadni) Figyeljünk, hogy a "cserepezést" pontosan hajtsuk végre, vagyis minden darab papír fedje az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett redőket, amennyire csak tudjuk.

6. lépés:

Most már jöhet a csiriz. Kézzel (lehet ecsettel is) rásimítunk egy kevés csirizt az első rétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy minden egyes darabot csirizzel bekenünk. Fontos, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, ezzel biztosítva hogy száradás után ne legyen sérülékeny, kemény egységet alkosson.

A rétegezést felváltva színes és fekete-fehér papírral végezzük, ami azért segít, mert látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását tekintve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, míg egy tál esetében ez akár a duplája is lehet.

Miután levettük a kész művet az alapról, a széleket ollóval vagy sniccerrel egyenletessé lehet vágni és ha szép befejezést akarunk, egy réteget még ráragaszthatunk, hogy elfedjük a vágás okozta egyenetlenségeket.

Ne feledkezzünk el az első rétegről, amit csak vízzel ragasztottunk oda a krémes alaphoz. Érdemes legalább egy réteget a belső oldalra is felragasztani. Ilyenkor már legtöbb esetben nem kell az alapra visszahelyezni, nem szokott  deformálódni a kész mű.

 Teljes száradás után remekül csiszolható, festhető.

 Mivel ilyenkor még visszapuhulhat a vizes festéktől a lakkozással várjuk meg a teljes száradást.

 

Papírpépből készült tárgyak.

 A papírpéphez kicsit több előkészület szükséges, mint az előző technikához, de megéri kipróbálni.

 A hulladék papírt (Újság, tojástartó, puha kartondoboz) apró darabkákra, csipetkékre szaggatom.  Egy nagy lábosba szórom, felöntöm vízzel, és egy napig állni, ázni hagyom. Az áztatást követően tűzre teszem, és főzöm kb. 2 órán keresztül. Utána jön a turmixolás. Miután pépesre aprítottam, beleteszem egy sűrű szövésű vászonzsákocskába, és kicsöpögtetem belőle a felesleges vizet.

De mi a felesleges. Ez ugye megint egy fontos kérdés. Úgy állapítom meg a massza kellő víztartalmát, hogy a zsákba nyúlva kezembe veszek egy marék papírpépet, és ha összenyomva csak egy kevés víz szivárog belőle, akkor már jó.

A csöpögtetés után tálba borítom a masszát, és hozzákeverek szitált fűrészport. (1 kg masszához 5 dkg-ot) és 5 nagy kanál csirizt. Ezután úgy bánok vele, mint egy kelt tésztával. Gyúrom, dagasztom, ha igényli, adok hozzá még egy kis fűrészport, ha túl száraz, akkor egy kis csirizzel puhítom. (Vizet ilyenkor már nem szabad hozzáadni) Ha nagyon kemény papírmasé tárgyat szeretnénk készíteni, a csirizbe egy kanál enyvet is keverhetünk.

 Az így elkészült masszát, tésztát, hűtőszekrényben, háztartási fóliával takarva akár egy hétig is tárolni lehet károsodás nélkül.

 Fontos, hogy a masszából készült tárgy is mindig üreges legyen a falvastagság ne haladja meg az 1 cm-t. Érdemes lassan szárítani, a gyors száradás ugyanis torzuláshoz, repedéshez vezet.

 
 

 

Facebook


Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 1
Összes: 131013
Hónap: 1166
Nap: 27